Futbol

Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmakta olup dünyadaki en popüler spordur.

Futbol nasıl oynanır?

Kendine özgü kurallara göre 11 kişiden oluşan iki takım arasında oynanan futbolun amacı topu karşı takımın kalesine sokmaya çalışmaktır. Ancak hangi kurallara göre oynamanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. El veya kolla oynanması yasak olan oyunda, kafa ve bedeni kullanarak topları karşılamanızın ve takım arkadaşlarınıza veya doğrudan kaleye göndermenizin bir sakıncası yoktur. Kalecilerin topu yalnızca belirli alanlarda elle tutmasına izin verilen futbolda, her oyuncu kendi takımını simgeleyen formaları giymektedirler...

Saha Ölçüleri

Dikdörtgen alanda oynanmakta olan futbol için saha ölçüleri 90-120 metre uzunlukta ve 45-90 metre genişliktedir. Ancak uluslararası maçlarda bu ölçülerin değiştiği görülmektedir. Saha içerisinde orta çizgi, taç çizgisi ve kale çizgisi gibi alanlar bulunmaktadır. Orta çizginin tam orta kısmındaki orta yuvarlak adı verilen çemberde yapılan vuruşla başlayan futbolda, kale çizgisinin ortasında bulunan fileli alana topu atmaya çalışmaktadırlar.

Kuralları

Futbol kuralları, futbolun oynanması için hazırlanan kurallardır. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu tarafından yazılmış olup, sporun en büyük yönetim kurumu Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği tarafından yayımlanmaktadır. 17 ana kuraldan oluşmaktadır.

Basketbol

Basketbol ya da Sepettopu, elle idare edilen bir topla oynanan popüler bir takım oyunu ve spor dalı.

Basketbol nasıl oynanır?

Sadece el ile oynanmaktadır. Basketbol topunun ayak ile temas etmemesi gerekir. Oluşturulmuş takımlar belli kurallar çerçevesinde topu hareket ettirerek ve arkadaşına pas atarak potaya gitmeye çalışır. Üçlük veya ikilik şeklinde atılan atışlar ile sayı kazanmak amaçlanmıştır.

Kısa Tarihçesi

ABD'de 1891 yılında bir beden öğretimi tarafından geliştirilen basketbol, hızla yaygınlaşmıştır. Amerika'dan bütün dünyaya yayılan basketbol, milyonlarca kişinin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Çoğunlukla kapalı salonda oynanan basketbol, son derece eğlenceli ve zevkli bir spordur. 1936 yılında resmi olarak spor kabul edilen basketbol için her türlü düzenlemeler yapılmıştır.

Kuralları

Misafir olan takım saha seçme hakkını bulundurmakta ve her devre sonrasında saha değişimi yapılmaktadır. Her periyod 10 dakika sürmekte ve toplamda 4 periyod olmaktadır. 4 periyodun sonunda beraberlik söz konusuysa, maç uzatmaya gitmektedir. Basketbolcuların tırnakları kurallara uygun kesilmiş olmak zorunda olup maç sırasında herhangi bir aksesuar takmaları yasaktır.

Badminton

Tüytop ya da badminton, raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur. Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmemesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır.

Badminton nasıl oynanır?

Badminton teke tek oynanabildiği gibi ikişer kişilik takımlar halinde de oynanabilen bir spordur. Badminton ekipmanları iki raket ve bir kaztüyü toptan ibarettir. Badminton oynanan zeminin uzunluğu 13.40 metre, eni 5.18 metre olup sahanın tam ortasında bulunan filenin yüksekliği ise 1.55 metredir. Badmintonun temel prensibi topu karşı tarafa geçirerek puan kazanmaktır. Sadece servis kullanan sporcu(lar) puan kazanabilmekte olup oyunun her bir seti 15 puandan ibarettir...

Kısa Tarihçesi

Çinliler’in milattan önce 5. yüzyılda icat ettikleri Ti Jian Zi oyunu bugün badmintonun atası sayılmaktadır. Aynı şekilde 19. yüzyılda Hindistan’da oynanan Poona isimli oyun da ilk badminton oyunlarına örnek olarak gösterilebilir. O zamanlar bir İngiliz sömürgesi olan Hindistan’da bu oyunun oynandığını gören İngiliz askerler 1860 yılında bu oyunu İngiltere’ye götürmüşlerdir. Zamanın Beaford Dükü’nün kızı bu oyunu çok beğenmiş ve oynanmasını istemiştir. İlk kez Beaford Şatosu’nun Badminton Salonu’nda oynanan bu oyun, adını da ilk kez oynandığı bu salondan almaktadır.

Kuralları

Badminton kuralları oyunun icadından beri dilden dile aktarılarak gelse de bu kuralları yazılı olarak düzenleyen ilk kişi ünlü badminton oyuncusu J. L. Baldwin’dir. 1874’te İngiltere’de kurulan badminton kulüpleri de bu kuralları benimsemiştir. 1934 yılına gelindiğinde uluslararası bir önem kazanan badminton sporu için Uluslararası Badminton Federasyonu kurulmuştur. 1934 yılından bu yana İngiltere, Danimarka, Endonezya ve Çin badminton sporunda dünyanın önde gelen ilk dört ülkesi olarak anılmaktadır. Badminton sahasının ortasında bulunan filenin boyu 1.55 metre, raketlerin boyu 65,5 cm, sahanın eni 6.10 metre, boyu 13.40 metre, badminton topu ortalama 3.5 cm çapında olmalıdır...

Tenis

Tenis, raket ve topla iki kişi arasında ya da ikişer kişilik iki takım arasında oynanan olimpik bir spor. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik bir topu ağ üzerinden rakibinin sahasına atmaya çalışırlar. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.

Tenis nasıl oynanır?

Tenis, karşılıklı iki kişi ya da ikişer kişiden oluşan takımlarla, dikdörtgen düz bir kortta oynanır. Oyuncular, ellerindeki tenis raketi ile topa vurarak topu sahanın ortasındaki filenin üzerinden rakip takımın kortuna geçirmeyi amaçlarlar. Top ikiden fazla sekerse sayı, topa vuran tarafa yazılır. Eğer top dışarıya düşerse sayı, topu karşılaması gereken tarafa yazılır. Topun fileye çarparak aynı tarafın içine düşmesi de karşı tarafa sayı olarak yazılır. Servis kullanırken top filenin üstüne çarparak karşıya geçerse servis tekrarlanır ancak oyun esnasında top filenin üstüne çarpıp karşı sahaya düşerse oyun devam eder.

Kısa Tarihçesi

Tarihi, Orta Çağ Fransa’sında elle oynanan bir oyuna dayansa da tenis; günümüzdekine en yakın şekliyle ilk olarak İngiltere’de oynanmaya başlanmıştır. Olimpik sporlar arasında yer alır ve her ülkeden sporcu ve takipçiye sahiptir. Ünlü tenis sporcuları maç esnasında sergiledikleri hırs ve galibiyet adına gösterdikleri çabalarla sık sık gündeme gelir. Sporcuların özellikle topu karşılarken çıkardıkları sesler, topları karşılarken gösterdikleri insanüstü performans ve uzun saatler sürmüş olsa da ne zaman biteceği belli olmayan maçlarda bile mücadeleye aynı istekle devam etmeleri seyircilerin her zaman ilgisini çeker. Sınırlarını zorlayarak en çetin maçlara dahi dayanan tenisçiler adeta bir insanın isteyince her şeyi başarabileceğinin kanıtıdır.

Kuralları

Teniste oyun, sporculardan bir tanesinin servis atmasıyla başlar. Servis, ilk olarak sahanın orta çizgisinin sağındaki bölge hiza alınarak sahanın dışından yapılır. Servisi karşılayan kişi de çapraz bölgede durur. Servis kullanan kişi, çapraz bölgeye atmak zorundadır. Bu bölgeleri belirleyen çizgiler, sahanın dış çizgisi değil, iç kısımdaki çizilerdir. Servis kullanan kişinin iki hakkı vardır. Topun fileye herhangi bir şekilde değmemesi ve bulunduğu bölgenin çaprazına atabiliyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde “çift hata” yaparak puan kaybeder.